Hírek

... ...
A NAPRAFORÓ INTENZÍV TÁPANYAGUTÁNPÓTLÁSA
2020-10-22
A NAPRAFORÓ INTENZÍV TÁPANYAGUTÁNPÓTLÁSA
2020-10-22

A napraforgó a harmadik legnagyobb területen termesztett növény hazánkban. Az elmúlt évek során a repce mellett a napraforgó termésátlaga is dinamikusan növekedett, ami jól jelzi a termelés intenzívebbé válását. Ma már a napraforgóra is a vetésforgó megbecsült része, ami meghálája az intenzív kezelést. Azonban a technológia fejlesztése körültekintést igényel. Nincs ez másként a napraforgó tápanyag-utánpótlásával sem.A NAPRAFORGÓ SPECIÁLIS TÁPANYAGREAKCIÓI

A napraforgó sajátos tulajdonságokkal rendelkezik a nitrogén tekintetében. Ellentétben a búza és kukorica pozitív nitrogén reakcióival, ahol kisebb mértékben és jóval nagyobb dózisoknál jelennek meg az esetleges negatív hatások, a napraforgónál sokkal gyakrabban jelennek meg a túlzott nitrogén pótlás hátrányos következményei. A napraforgó esetében gyorsan felborul a harmónia vegetatív és generatív részek között, mely a lomb és szár aránytalan megerősödésében nyilvánul meg a virágzattal és terméssel szemben. Ezen túl erőteljesebben jelentkezik a betegségre való hajlam kockázata is, ami komoly terméskiesést okozhat. Ezért a megnövelt nitrogén adagok gyakran negatív meglepetés okoznak a termést illetően.

Ez az összefüggés a magyarázata a sokak által tapasztalt jelenségnek, hogy a napraforgó gyakran jobban teljesít szárazabb évjáratokban, mint a csapadékosabb nyarak esetén. Csapadékosabb időben a növény bizonyos talajtípusok esetén túlzott mennyiségű nitrogénhez jut, ami sokszor inkább hátrányos.

ALAPTRÁGYÁZÁS A NAPRAFORGÓBAN

A napraforgó sajátos tápanyagreakcióira már az alaptrágyázás során is figyelnünk kell. A nitrogén relatív túladagolását több eszközzel is elkerülhetjük. Az egyik ilyen eszköz, hogy nagyobb figyelmet fordítunk a nitrogén szinergista tápelemeinek (Mg, S) pótlására. A magyar talajokon szinte általános jelenség a kén hiány és alacsonyabb kötöttség esetén a magnézium hiány is mind gyakoribb. A magnézium és a kén fokozzák a felvett nitrogén asszimilációját, így megelőzhető a káros nitrát felhalmozódás a szövetekben. A kiegyensúlyozott tápanyagellátással alacsonyabb dózisú nitrogén pótlás mellett jobb hasznosulás érhető el.

A másik ilyen eszköz, hogy a talaj kalcium hiányos állapotát megszüntetjük. Ezzel két legyet is üthetünk egy csapásra, mert biztosítjuk az erős, egészséges szövetek képződéséhez szükséges kalciumot és - mivel a napraforgó nagyon érzékeny a talaj levegőtlenségére - erősítjük a talaj szerkezeti stabilitását a jó levegő- és vízgazdálkodás érdekében. A mészhiányos talajok mésztrágyázással sokat tehetünk a gyökérzet, a szár és a lomb egészségéért.

A kálium pótlása, különösen közepes ellátottságú talajokon indokolt, mert a kálium is ellensúlyozza a relatív nitrogén túlsúly kialakulását. A napraforgó megfelelő fejlődése nem nélkülözheti a foszfor pótlást sem, ami javítja a növény vitalitását és gyökérfejlődését.

Mivel őszi alaptrágyázás esetén a kijuttatás és a hasznosulás ideje között több hónap is eltelik a naprafrogó esetében is, így nagyon fontos a megfelelő hatóanyagvédelem. Ezekhez a feltételekhez igazodva hoztuk létre az OPTIMIX P-SECURE alaptrágya családot, amivel lehetőségünk van a napraforgó számára fontos összes mako- és mezoelem egyidejű pótlására és táblaspecifikus összetételekkel tudjuk kiszolgálni a napraforgó tápanyagigényét. A P-SECURE tápelemvédelmi rendszer a tavaszi tápanyagfelvétel időpontjáig védelmet ad a hatóanyagok lekötődése ellen.

ALKALMASZKODÁS A TALAJ CSÖKKENŐ HUMUSZ TARTALMÁHOZ

A napraforgó termesztése szempontjából a talaj humusz készletének kitüntetett szerepe van. Ezt elsősorban a nitrogén szolgáltatás menedzselésében betöltött szerepe indokolja. A humusz azon túl, hogy a ásványosodása során nitrogént szolgáltat, a kijuttatott nitrogén hatóanyagok hasznos megkötésével egyensúlyt alakít ki a vízben oldott ásványi nitrogénnel. Ezzel segít elkerülni a káros nitrát hatását.

Az utóbbi évtizedek intenzív talajhasználata miatt gyakori probléma a humusztartalom csökkenése Magyarországon is. A napraforgó tápanyagutánpótlása során alkalmazkodnunk kell a kialakult közepes, vagy alacsony humuszszinthez. A HUMIFERT műtrágyacsalád magas humin- és fulvósav tartalma és a humát kötésben lévő tápanyagtartalmának köszönhetően - különösen starter trágyaként - kiemelt tápanyaghatással segíti a napraforgó fejlődését, ezzel biztosítva a nagy termés biológiai alapjait.

TÁMOGASSUK A NAPRAFROGÓ KEZDETI FEJLŐDÉSÉT

A napraforgó kelése és az azt követő fejlődése a többi szántóföldi növényhez hasonlóan kritikus életszakasznak számít. Apróvadas területeken plusz kockázatot jelent a korai vadkár. Amíg a növény el nem éri a 30-40 cm-es magasságot, addig folyamatosan ki van téve a galamb, a fácán és a nyúl károsításának. Ilyenkor jelentős tővesztés is kialakulhat, ami a gyomírtás hosszútávú hatékonyságát is rontja. A napraforgó esetében ebből a szempontból is indokolt, hogy a növény gyorsan átjusson ezen a kritikus életszakaszon.

A termésmennyiség maximalizálása érdekében nagyon fontos az egységes állomány elérése, mert ezzel elkerülhetjük, hogy az erősebb növények elnyomják gyengébb társaikat. Kelés után fontos szempont, hogy a napraforgó gyorsan kinőjön a vadkárt okozó károsítók foga alól és a tenyészidőben jól ki tudja használni a talaj víz- és tápanyagtőkéjét. Ezt segíti az ACTIVA PLUS gyökéraktivátor, mely 3-4 leveles kortól kijuttatva támogatja a mélyre hatoló, dúsan elágazódó, aktív gyökérrendszer gyors kialakulását és az ebből fakadó gyorsabb kezdeti fejlődést.