Hírek

... ...
A SIKERES REPCETERMESZTÉS TÁPANYAG-GAZDÁLKODÁSI ALAPJAI
2020-10-20
A SIKERES REPCETERMESZTÉS TÁPANYAG-GAZDÁLKODÁSI ALAPJAI
2020-10-20

A repce a magyar mezőgazdaság közelmúltjának egyik sikernövénye volt. 10-15 év alatt a repce termesztéstechnológiája jelentősen átalakult, sokkal intenzívebbé vált. Ez a folyamat több technológiai elemet is érintett. A fajtahasználatban egyeduralkodóvá váltak a hibridek. Az átlagos állománysűrűség csökkent, a sortávolság megnőtt, elterjedőben van a szélessoros (70-75 cm) vetés. A növényvédelemben általánosan elterjedt a regulátoros kezelés. A tápanyag-utánpótlás is fejlődött. A repce sok gazdaság számára a vetésforgó megbecsült tagja lett.

A KÖVETKEZŐ IDŐSZAK REÁLIS CÉLJA AZ INTEZIFIKÁCIÓ ÉS STABILIZÁCIÓ

A repcetermesztés magyarországi jövőjét sok nehézség terheli. Elég csak a növényvédelemben a felhasználható hatóanyagok drasztikus csökkenésére, vagy klímaváltozás számlájára írható növekvő gyakoriságú tavaszi aszályra és melegre gondolni. Ezekkel együtt a mai termesztési szintek további növelése fokozott körültekintést igényel. Minden eszközzel törekednünk kell jövedelmezőség stabilizálására esetleg további növelésére. Ezt kell szolgálnia a tápanyag-utánpótlásnak is.

A STABILAN MAGAS JÖVEDELMEZŐSÉG TÁPANYAG-UTÁNPÓTLÁSI ALAPJAI

A repce hatékony tápanyag-utánpótlása nehezen megoldható talajvizsgálat és a talajadottságok ismerete nélkül. Így garantálható, hogy csak azt és olyan mértékben pótoljunk a technológiában, ami a talajból hiányzik és gátolhatja a növény fejlődését. Ebben nyújt teljeskörű támogatás a FIELD EXPERT szolgáltatási rendszer.

ALAPTRÁGYÁZÁS OKSZERŰEN

A korábban már említett termesztéstechnológiai változások közül az állománysűrűségben bekövetkezett csökkenés azt eredményezi, hogy sokkal jobban ki kell használnunk a repce növények egyedi teljesítményét. Emellett a bizonytalanná váló tavaszi csapadék és hőmérsékleti viszonyok is felértékelik a repce őszi fejlődését. Az intenzív technológiában kívánatos fejlettséghez a gyökérnyak átmérőjének el kell érni minimálisan a 10 – 12 mm-t. Ehhez pedig komoly alaptrágyázásra van szükség - ahol talajadottságoktól függően - már nem csak a makro- (N, P, K), hanem mezoelemek (Ca, Mg, S) pótlásáról is gondoskodnunk kell. Mivel az alaptrágyázás esetében a kijuttatás és a repce általi hasznosítás ideje között több hónap is eltelhet, így az alaptrágyázás esetében a megfelelő hatóanyagvédelem is fontos. Ezekhez a feltételekhez igazodva hoztuk létre az OPTIMIX P-SECURE alaptrágya családot, ahol akár táblaspecifikus összetételekkel tudjuk kiszolgálni a repce alaptrágya igényét.

ALKALMASZKODÁS A CSÖKKENŐ HUMUSZ KÉSZLETHEZ

Európa számos országában, így Magyarországon is egyre inkább jelentkezik az intenzív talajhasználat miatt a talajok humusztartalmának csökkenése. Egyrészt tennünk kell a folyamat megállításáért, másrészt a tápanyagutánpótlással is alkalmazkodnunk kell a kialakult helyzethez. A HUMIFERT műtrágyacsalád magas humin- és fulvósav tartalma és a humát kötésben lévő tápanyagtartalmának köszönhetően kiemelt tápanyaghatással segíti a repce őszi és kora tavaszi fejlődését, ezzel biztosítva a nagy termés biológiai alapjait.


ZAVARTALAN FEJLŐDÉS A TENYÉSZIDŐBEN

A repce egyik jellegzetessége, hogy a tavaszi fejlődése a szárbaindulás kezdetétől a fővirágzásig robbanásszerű. Ebben az időszakban olyan mennyiségben épít be tápanyagokat az új növényi részebe, hogy a növény a szükségletét egyszerre elégíti ki a talajból és a korábban tárolt tápanyagok transzlokációjából. Ilyenkor a zavartalan fejlődés nagyon fontos, mert a teljes termőfelület kialakulásához szükség van megfelelő számú oldalhajtás kifejlődésére és a hosszú virágzási időre. Ezt őszi és kora tavaszi beavatkozásokkal kell megalapoznunk.

Ősszel el kell érnünk, hogy kellő mennyiségű tartaléktápanyag halmozódjon fel a repce szöveteiben. Ezt két oldalról is tudjuk támogatnunk. Egyrészt fokoznunk kell a repce gyökérképződését. Erre szolgál az ACTIVA PLUS gyökéraktivátor, mely 3-4 leveles kortól kijuttatva támogatja a mélyre hatoló, dúsan elágazódó, aktív gyökérrendszer gyors kialakulását. Ezzel elérhetjük, hogy a növény kellő mennyiségű tápanyagot vegyen fel a téli tartalékképzéshez.

Az őszi alaptrágyázás mellett az intenzív őszi fejlődés támogatására és a kellő mennyiségű tartalék tápanyag felhalmozására lombtrágyázással tehetjük teljessé az őszi tápanyagellátást. Ilyenkor a mikroelmek közül a bór szerepe elsőrangú, ezt 4-6 leveles kortól célszerű pótolni, mert ezzel fokozhatjuk a szénhidrátok felhalmozását és megelőzhetjük a bórhiányt és a gyökérnyak kavernásodását. Bór pótlás mellett komplex tápanyagpótlásra ad lehetőséget az AGRIBOR mikrokristályos lombtrágya, de a bór pótlását a BORAMIDE magas bórtartalmú lombtrágya oldattal is megoldhatjuk.

A repce másik kritikus életszakasza a kora tavaszi regeneráció. A cél az, hogy a repce ezen az életszakaszon gyorsan és zökkenőmentes jusson túl, hogy legyen ideje felkészülni a robbanásszerű tavaszi fejlődésre. Ilyenkor az elsőszámú feladat a télen elszenvedett gyökérvesztés gyors pótlása és ezt követően a lombozat megújulása. Ezt az ACTIVA PLUS gyökéraktivátor ismételt használatával lehet fokozni.