Hírek

... ...
A TALAJ TERMÉKENYSÉG MEGŐRZÉSE A XXI. SZÁZAD MEZŐGAZDASÁGÁBAN
2020-10-21
A TALAJ TERMÉKENYSÉG MEGŐRZÉSE A XXI. SZÁZAD MEZŐGAZDASÁGÁBAN
2020-10-21

Növénytermesztési szempontból a talaj tulajdonságai közül a termékenysége az egyik legfontosabb. A talajtermékenység egy komplex folyamat eredménye, melyre a talaj sok tulajdonsága hatással van. Az egyik ilyen tulajdonság a talaj humusz tartalma. 

HUMUSZ ÉS TALAJTERMÉKENYSÉG

A termékenységre a humuszanyagok a talaj kolloidrendszerében betöltött szerepükön keresztül hatnak. A humuszkolloidok óriási reaktív felületükön jelentős számú un. megkötődési helyet biztosítanak a növénytermesztés számára fontos tápelemeknek. Így azokból könnyen és gyorsan mobilizálódó tartalékok képződnek a növények számára közvetlenül felvehető vízoldható tápelemformák pótlására. A humuszanyagok ezzel biztosítják a tenyészidő során a növények zavartalan tápanyagellátását.

NÖVEKVŐ TERMÉSELVÁRÁSOK, FOKOZOTT TALAJHASZNÁLAT

A növekvő terméselvárások egyre nagyobb mértékben veszik igénybe a talajok termékenységét. A talajt gyakran éri a termékenységet rontó hatások. Ilyenek az erózió, defláció, tömörödés, porosodás, elsavanyodás, a mineralizációs folyamatok lelassulása, a szervestrágyázás visszaszorulása és a szármaradványok elhordása. Ami a talaj humusz készletének csökkenését okozhatja. Így egyre gyakrabban válik a talaj a további termesztési sikerek gátjává. Ezt megelőzendő, előtérbe kell helyeznünk a talajkímélő termesztéstechnológia kialakítását, mely javítja, vagy konzerválja a talaj termékenységét. Ezen túl rendszeres időközönként laborvizsgálatokkal kell nyomon követnünk a talajban zajló folyamatokat.