Hírek

... ...
TALAJJAVÍTÁS - SZERVIZ A TERMŐTALAJNAK
2020-10-20
TALAJJAVÍTÁS - SZERVIZ A TERMŐTALAJNAK
2020-10-20

A termőtalaj a mezőgazdasági termelés még sokáig megkerülhetetlen termelőeszköze. Megfelelő működésének legfontosabb fokmérője a termékenysége. Ne ringassuk magunkat abban a hitben, hogy ez az „eszköz”, ellentétben más termelőeszközzel nem igényel gondoskodást, alkalmanként szervízelést.

PROSODIK, CSEREPESEDIK, TÖMÖRÖDIK, BELVIZESEDIK


Egyre több termelő szembesül azzal, hogy az általuk művelt területek talaja kedvezőtlen irányba változik. Gyakran tapasztalhatunk olyan nem kívánt jelenségeket, melyek rontják a talaj művelhetőségét, csökkentik a termőképességét. A tünetek, melyek a talaj működési zavaraira utalhatnak sajnos nem mindig egyértelműek. A szerkezeti leromlás, csökkent szárbontás, porosodás, cserepesedés, tömörödés, vagy a belvízhajlam fokozódása mind olyan tünet, ami mögött többféle ok is meghúzódhat.

Gyakran előfordul, hogy a probléma okai helyett a tünetek kezelésére fókuszálunk. Így a nagy anyagi áldozattal megvalósított beavatkozások hatása is átmeneti lehet. Ilyenkor többen jutnak arra az álláspontra, hogy „ez a talaj ilyen, ezzel nem lehet semmit kezdeni”. Azonban ezt csak akkor jelenthetjük ki, ha már feltártuk az okokat és beigazolódott, hogy nem lehet gazdaságosan orvosolni azt. A talajhibák okai sokszor laborvizsgálat nélkül nem is azonosíthatóak egyértelműen. Így a talajjavítás első lépése a bővített talajvizsgálat.

TALAJHIBÁK OKAI

A talajleromlás tüneteinek okai sokfélék lehetnek. Az egyik leggyakoribb a termőréteg mészhiánya. A talaj mészhiánya meggyengíti a talaj szerkezeti stabilitását, csökkenti a mineralizációs aktivitást, súlyos esetben elsavanyodást von maga után. Ilyenkor a talaj hajlamossá válik a tömörödésre, belvizesedésre és cserepesedésre, romlik tápanyagszolgáltató képessége, csökken a talajélet diverzitása és aktivitása, egyszóval gyengül a termékenysége.

Sok terület érintett a termőréteg sókoncentrációjának megnövekedésével súlyos esetben a talaj elszikesedésével. Ezt a problémát a talajvizsgálatban az összes só értéke, illetve a nátrium magas szintje mutatja. A magas sókoncentráció és a szikesedés jelentősen rontja a művelhetőséget és termőképességet. Ilyenkor a talaj levegőtlenné válik, a növény vízfelvétele megnehezül, korábban és erősebben jelentkeznek az aszálytünetek. A magas nátrium koncentráció a felsoroltakon túl toxikus a kultúrnövényre, amit az anyagcsere fokozásával lehet enyhíteni.

A TALAJ „SZERVÍZELÉSÉT” BIZZA SZAKÉRTŐKRE

Ahogy az látható, a talajjavítás sikeréhez egy átgondolt, megalapozott, az okokat pontosan feltáró szakmai munka vezethet. Az Alba Milagro Hungary Kft égisze alatt megtalálja a szükséges szaktudást és termékkínálatot ahhoz, hogy a legfontosabb termelőeszközének, a termőtalajának az állapota ne legyen az eredményes gazdálkodás korlátja. Mi együttműködve a termelővel, a helyi adottságokat és lehetőségeket figyelembe véve tárjuk fel az okokat és dolgozzuk ki az optimális megoldást. A GranuCa talajaktiváló termékcsaládunk tagjai korszerű, hatékony beavatkozásra adnak lehetőséget a termelési gyakorlatban. Keresse Alba Milagro szaktanácsadóját, találjuk meg közösen az Ön számára optimális megoldást.

Jól sikerült talajjavítás után a talaj szerkezet javul, mely szemmel is látható.

Talajjavítás nélkül                                                     Talajjavítással

Katalógus itt elérhető!

Keresse Alba Milagro szaktanácsadóját. Elérhetőségek itt.

Vissza