Hírek

... ...
TERVEZETT TÁPANYAGUTÁNPÓTLÁS – FIELD EXPERT SZAKTANÁCSADÁSI RENDSZERREL
2020-10-20
TERVEZETT TÁPANYAGUTÁNPÓTLÁS – FIELD EXPERT SZAKTANÁCSADÁSI RENDSZERREL
2020-10-20

A mezőgazdaságban a tervezhetőség az időjárási kitettség miatt sajnos nagyon nehezen megvalósítható. Azonban azokon a területeken, ahol erre lehetőségünk van megéri tervezni. Ilyen terület a tápanyag-utánpótlás. Ezzel együtt a talajok termőképességének fenntartása és javítása is elsőrangú érdekünk és ezt csak szervezett formában tudjuk hatékonyan biztosítani.

TALAJERŐ GAZDÁLKODÁS HATÉKONYAN

A modern tápanyagutánpótlási technológia a talajadottságok nyomon követésén alapul. Ehhez bővített laborvizsgálattal kell rendelkeznünk a területről. Ebből képet kaphatunk a talaj tápanyagtőkéjéről és egyéb, fontos talajparaméterekről, melyek érdemben befolyásolják a talaj tápanyagszolgáltató képességét. A célja pedig a terméscélok eléréséhez szükséges leghatékonyabb tápanyag-gazdálkodási technológia kidolgozása a talaj tápanyagtőkéjének optimalizálása mellett. Összeségében csak azt pótoljuk, amire az adott tenyészidőben a növénynek szüksége van, ugyanakkor kiemelt figyelmet kap a talaj tápanyagszolgáltató képességének javítása, a kijuttatott hatóanyagok talajra gyakorolt hatása, illetve a talaj hatása a kijuttatott hatóanyagféleségek felvehetőségére.

A FIELD EXPERT szolgáltatási rendszerünk része az akkreditált laborvizsgálathoz szükséges talajmintázás is. A GPS-es gépi mintavételezést hagyományos, vagy precíziós módon is el tudjuk végezni az igényeknek megfelelően. A minták gyors, szakszerű feldolgozását saját laborháttér biztosítja.

A laboreredmények kockázatelemzését és kiértékelését követően táblaszintű, vagy akár precíziós tápanyag-utánpótlási tervet készítünk. A tervkészítés során figyelembe vesszük az üzemi adottságokat és a korábban már használt tápanyagutánpótlási technológiákat fejlesztjük tovább. Ha szükséges, javaslatot teszünk a hatékonyságot javító beruházásokra. A közös munka eredménye egy a gyakorlatban is használható tápanyag-gazdálkodási terv, mely a jogszabályi előírásoknak is felfelel.

TERVEKTŐL A MEGVALÓSÍTÁSIG

Igazodva a mezőgazdaság sajátosságaihoz, a terv elkészítésével nem ért véget a közös munka. A tenyészidő folyamán nyomon követjük az állományok fejlődését és javaslatot teszünk a korábban megfogalmazott terv időzítésére és az esetlegesen indokolt korrekciókra.